DFG

DFG, Deutsche Forschungsgemeinschaft, Bonn
  1. Die DFG bietet erneut die Gelegenheit zur Einreichung von Antragsskizzen für Kolleg-Forschungsgruppen in den Geistes- und Sozialwissenschaften. Kolleg-Forschungsgruppen richten sich an besonders ausgewiesene Wissenschaftlerinnen und Wissenschaftler, sind durch Arbeitsformen ohne „äußere Zwänge“ gekennzeichnet, verstehen sich als „Orte der Forschung“, die für das jeweilige, nicht zu eng definierte Thema Gravitationskraft entwickeln. Nach einer Beratung durch die fachlich zuständigen Ansprechpersonen der DFG-Geschäftsstelle können interessierte Wissenschaftlerinnen und Wissenschaftler vom 1. bis 19. März 2019 Antragsskizzen einreichen.
  2. The DFG in a second round invites to the submission of scientific projects, in which sequencing will be carried out at the DFG funded competence centres for Next Generation Sequencing (NGS) at the Universities Bonn/Köln/Düsseldorf, Dresden, Kiel, and Tübingen. Again, in this call it is planned to fund sequencing costs in scientific projects with a medium sized demand. The submission of a letter of intent is a requirement for a later full application. Declarations of intent must be sent no later than 15 January 2019. Applications must be submitted to the DFG by 7 May 2019 at the latest.
  3. NORFACE announces a new transnational research programme on democratic governance. The main focus of this research programme will be on understanding the precise nature of the recent turbulence in democratic politics and governance in Europe, how European states can negotiate it and how they can develop strategies to enhance the quality of democratic politics and governance. The call for proposals is expected to be published on 3 December 2018, with a deadline for submitting outline proposals on 19 February 2019.
  4. The Social Science Research Council (SSRC) is an independent, international, non-profit organisation devoted to the advancement of interdisciplinary research in the social sciences. Its Media & Democracy program encourages academic research, practitioner reflection, and public debate on all aspects of the close relationship between media and democracy. Researchers eligible for DFG funding have the opportunity to liaise with the program to organise joint conferences, make connections with North American scholars with similar interests, and build international scholarly networks. The submission of proposals for the initiation of an international collaboration is possible at any time. Further Information Externer Link Information on the SSRC Media & Democracy program
  5. Das Internetportal „GERiT -- German Research Institutions“ (gerit.org) der DFG umfasst Informationen zu über 25.000 Instituten deutscher Hochschulen und außeruniversitärer Forschungseinrichtungen in deutscher und englischer Sprache. Es ermöglicht Interessierten einen raschen und differenzierten Zugang zur deutschen Wissenschaftslandschaft. „GERiT“ löst das bisherige Internetportal „Research Explorer“ ab. Zu GERiT: Externer Link www.gerit.org Interner Link Pressemitteilung