DFG

DFG, Deutsche Forschungsgemeinschaft, Bonn
  1. Die DFG startet unter dem Motto „Quantitative Magnetresonanztomografie als Schlüsseltechnologie in den Lebenswissenschaften“ die neunte Nachwuchsakademie in der Medizintechnik (NAMT-9). Ziel von Nachwuchsakademien ist es, Wissenschaftlerinnen und Wissenschaftler in einem frühen Stadium ihrer Karriere auf die eigenständige Durchführung von Forschungsprojekten vorzubereiten und an die Leitung ihres ersten eigenen DFG-Projekts heranzuführen. Bewerbungsunterlagen sind bis spätestens 22. Mai 2019 an namt@charite.de zu senden.
  2. Research in the Biodiversity Exploratories encompasses comparative, experimental and theoretical approaches, as well as scientific syntheses, addressing the following issues: Relationships and consequences of land use and land-use intensity with all facets of biodiversity. This call is addressing research groups with expertise in investigating land-use effects on biodiversity, and of the functional and societal consequences of biodiversity changes. A very short summary of the intended research has to be sent no later than 10 February 2019 by email to the speaker and the scientific coordinator. Proposals in English must be submitted to the DFG by 30 April 2019.
  3. On the basis of their long-standing cooperation and the respective Memorandum of Understanding the DFG and the Czech Science Foundation (GAČR) have opened the possibility for funding of joint German-Czech projects in all areas of basic research for the period 2020–2022. Collaborations of research teams from both countries are invited to submit joint proposals. In accordance with the full proposal target date of GAČR proposals to the DFG should be submitted not later than 8 April 2019.
  4. The DFG and the National Natural Science Foundation of China (NSFC) are continuing their long-standing collaboration in the field of joint Sino-German research projects. This initiative aims to bring together relevant and competitive researchers from Germany and China to design and carry out jointly organised research projects of outstanding scientific quality. All proposals must be submitted by 27 March 2019.
  5. In der zweiten zweijährigen Förderphase dieses Schwerpunktprogramms sollen die wissenschaftlichen Grundlagen erarbeitet werden, um die gezielte Nutzung umformtechnisch induzierter Eigenspannungen in metallischen Bauteilen zu ermöglichen. Die Bauteileigenschaften als vorrangiges Auslegungskriterium während des späteren Bauteileinsatzes sollen verbessert werden. Reichen Sie Ihren Antrag für die zweite Förderphase bitte bis spätestens 15. März 2019 bei der DFG ein.